
1
Przez żołądek do serca Alicante – poznaj lokalną kuchnię
Wszyscy się ze mną na pewno zgodzą, że Hiszpania to nie tylko kraj gorącego słońca, ale słynący również z pysznych win i dobrego jedzenia. Dlatego założę się, iż niemal każdy chciałby tam zamieszkać. Jednak zanim wybierzemy się w daleką podróż do Hiszpanii poznajmy najpierw hiszpańską kuchnię. Sprawdźmy, czy będzie nam smakowała i czy dzięki hiszpańskiej kuchni oczarujemy, jakiegoś fajnego mężczyznę. Na początek przedstawię przepisy na trzy popularne hiszpańskie potrawy. Oto one:
1 Przepis na tradycyjną hiszpańską zupę jarzynową, która doskonale smakuje i pozwoli zachować nam świetną sylwetkę. Owa zupa nosi nazwę Sopa de verduras.
Składniki:
- 1 marchew
- 1 średnia cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1 zielona papryka
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona papryka
- garść grochu
- 1 por
- 1 cukinia
- pieprz, sól oraz inne przyprawy
- woda
Przygotowanie:
Oczywiście najpierw wszystkie warzywa myjemy, a te które trzeba obieramy ze skórki. Następnie kroimy je wszystkie w kostkę. Na dnie garnka wlewamy oliwę z oliwek i na tak rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa. Przyprawiamy je odrobinką soli i od czasu do czasu mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gdy wszystkie składniki już dobrze się podduszą to zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy nasze ulubione przyprawy. Najczęściej stosowane przez nas to gałka muszkatołowa, szafran, cynamon, papryka oraz pieprz. W następnej kolejności zalewamy warzywa wodą, do momentu, kiedy wszystkie będą pod powierzchnią wody. Potem znów wstawiamy garnek na duży ogień i czekamy, aż wszystko się zagotuje. W momencie, kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie. Śmiało możemy zrobić z tego zupę krem używając blendera. Taka zupa powinna mieć gęstą konsystencję.
2 Ryż po hiszpańsku
Składniki:
- 200 g surowego białego ryżu
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- 500 ml wody
- 450 g sosu salsa ze słoiczka
Przygotowanie:
W dużym rondelku wymieszajmy ryż z czosnkiem i wlejmy do niego wodę i sos w słoiczku salsa. Doprowadźmy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszmy ogień i gotujmy ryż na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Na sam koniec pomieszajmy wszystko łyżką lub widelcem.
3 Chrupiący kurczak po hiszpańsku
Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 4 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 1 marchew, pokrojona w plastry
- ½ cukinii, pokrojonej w plastry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy skórką, sokiem z cytryny i czosnkiem. W takiej postaci przykrywamy i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po upływie tych 3 godzin, następnie mąkę mieszamy z przyprawami i obtaczamy w niej udka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy udka na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Następnie przekładamy udka do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut. W trakcie, jak udka pieką się w piekarniku to na patelni podsmażamy cebulę z marchewką i cukinią, aż będą miękkie. Prószymy solą i pieprzem i podajemy z kurczakiem.
Życzę smacznego!!! :).
Edyta 16 maja 2018 - 12:14
Co do zupy – bez żadnego bulionu? Dodałbym chociaż kostkę z kurczaka. Jakby nie były dobre warzywa, to będzie licha.
No chyba, że oliwa załatwia sprawę…
Inna sprawa, że taka sama zupa inaczej smakuje np. w Anglii, a inaczej nad Morzem Śródziemnym. A już najlepiej, gdyby warzywa udało się kupić na lokalnym targu, prawdziwe lokalne.