ALICANTE.COM.PL

Alicante, Perła Costa Blanca

Sopa de verduras
1

Przez żołądek do serca Alicante – poznaj lokalną kuchnię

Wszyscy się ze mną na pewno zgodzą, że Hiszpania to nie tylko kraj gorącego słońca, ale słynący również z pysznych win i dobrego jedzenia. Dlatego założę się, iż niemal każdy chciałby tam zamieszkać. Jednak zanim wybierzemy się w daleką podróż do Hiszpanii poznajmy najpierw hiszpańską kuchnię. Sprawdźmy, czy będzie nam smakowała i czy dzięki hiszpańskiej kuchni oczarujemy, jakiegoś fajnego mężczyznę. Na początek przedstawię przepisy na trzy popularne hiszpańskie potrawy. Oto one:
1 Przepis na tradycyjną hiszpańską zupę jarzynową, która doskonale smakuje i pozwoli zachować nam świetną sylwetkę. Owa zupa nosi nazwę Sopa de verduras. 
Składniki:
  • 1 marchew
  • 1 średnia cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 zielona papryka
  • oliwa z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • garść grochu
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • pieprz, sól oraz inne przyprawy
  • woda
Przygotowanie:
Oczywiście najpierw wszystkie warzywa myjemy, a te które trzeba obieramy ze skórki. Następnie kroimy je wszystkie w kostkę. Na dnie garnka wlewamy oliwę z oliwek i na tak rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa. Przyprawiamy je odrobinką soli i od czasu do czasu mieszamy, by nie przywarły do dna garnka.  Gdy wszystkie składniki już dobrze się podduszą to zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy nasze ulubione przyprawy. Najczęściej stosowane przez nas to gałka muszkatołowa, szafran, cynamon, papryka oraz pieprz. W następnej kolejności zalewamy warzywa wodą, do momentu, kiedy wszystkie będą pod powierzchnią wody. Potem znów wstawiamy garnek na duży ogień i czekamy, aż wszystko się zagotuje. W momencie, kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie. Śmiało możemy zrobić z tego zupę krem używając blendera. Taka zupa powinna mieć gęstą konsystencję.
2 Ryż po hiszpańsku
Składniki:
  • 200 g surowego białego ryżu
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 500 ml wody
  • 450 g sosu salsa ze słoiczka
Przygotowanie:
W dużym rondelku wymieszajmy ryż z czosnkiem i wlejmy do niego wodę i sos w słoiczku salsa. Doprowadźmy wodę do wrzenia, a następnie zmniejszmy ogień i gotujmy ryż na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Na sam koniec pomieszajmy wszystko łyżką lub widelcem.
ryż z sosem salsa

Źródło: pixabay.com

3 Chrupiący kurczak po hiszpańsku
Składniki:
  • 5 udek kurczaka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 1 marchew, pokrojona w plastry
  • ½ cukinii, pokrojonej w plastry
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy skórką, sokiem z cytryny i czosnkiem. W takiej postaci przykrywamy i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po upływie tych 3 godzin, następnie mąkę mieszamy z przyprawami i obtaczamy w niej udka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy udka na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Następnie przekładamy udka do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut. W trakcie, jak udka pieką się w piekarniku to na patelni podsmażamy cebulę z marchewką i cukinią, aż będą miękkie. Prószymy solą i pieprzem i podajemy z kurczakiem.
udka z kurczaka

Źródło: pixabay.com

Życzę smacznego!!! :).
Kuchnia w Alicantetradycja

Dominika • 14 maja 2018


Poprzedni

Następny

Comments

  1. Edyta 16 maja 2018 - 12:14

    Co do zupy – bez żadnego bulionu? Dodałbym chociaż kostkę z kurczaka. Jakby nie były dobre warzywa, to będzie licha.
    No chyba, że oliwa załatwia sprawę…

    Inna sprawa, że taka sama zupa inaczej smakuje np. w Anglii, a inaczej nad Morzem Śródziemnym. A już najlepiej, gdyby warzywa udało się kupić na lokalnym targu, prawdziwe lokalne.

Comments are closed.

Shares